Παναγιώτης

Στις 9/04/2020 δεχθήκαμε ένα email για ένα γαϊδουράκι σε κάποιο χωριό της Ευρυτανίας που βρισκόταν σε άθλια κατάσταση, παραμελημένο στην τύχη του αν και ιδιόκτητο! Ήταν μόνιμα δεμένο στην ύπαιθρο, ενώ οι οπλές του είχαν μεγαλώσει τόσο που σχημάτιζαν και δεύτερη στείρα ανάπτυξης. Σημειωτέον πως τόσο μεγάλες οπλές δεν έχουμε ξανασυναντήσει όσα χρόνια παρακολουθούμε περιστατικά ανά την Ελλάδα.  Σε αυτή τη κατάσταση το γαϊδουράκι δεν μπορούσε πια να περπατήσει. Με τη βοήθεια του καταγγέλοντα υποδείξαμε το περιστατικό στην αρμόδια αρχή και έγινε πρώτα μια προσπάθεια για συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη. Και αφού αυτό στάθηκε αδύνατο, υποχρεωτικά κινήθηκε αυτεπάγγελτα η διαδικασία καταγγελίας.

Όμως οι υπόθεση πήρε το χρόνο της και το γαϊδουράκι, παρόλη την ακραία του κατάσταση, χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν τρεις μήνες ακόμα..

Στις 25 Ιουνίου μας κοινοποιήθηκε η εισαγγελική εντολή απομάκρυνσης του ζώου από τον ιδιοκτήτη του. Μετά από σχεδόν 3 μήνες πιέσεων και πάμπολλων τηλεφωνικών επικοινωνιών τελικά τα καταφέραμε. Έτσι στις 29 Ιουνίου πήραμε το τρέιλερ και ανεβήκαμε στο Καρπενήσι, όπου με τη συνδρομή της Αστυνομίας, του Νομοκτηνιάτρου αλλά και παρουσία του Αντιδημάρχου παραλάβαμε το γαϊδουράκι.

Η κατάσταση των οπλών απελπιστική. Οι φωτογραφίες που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαμε δει δεν αποτύπωναν με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς. Οι συνεργάτες μας πεταλωτές είχαν ήδη ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξη του “Παναγιώτη”, έτσι τον βαφτίσαμε.

Έτσι αφού για δύο μέρες του κάναμε ποδόλουτρα ώστε να μαλακώσουν κάπως οι οπλές και να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η ταλαιπωρία του κατά τον εξωνυχισμό, την Παρασκευή 3 Ιουλίου έγινε η πρώτη διορθωτική παρέμβαση. Μετά από τόσα χρόνια που πατούσε στραβά έχουν παραμορφωθεί οι αρθρώσεις του. Πρέπει σιγά σιγά να επανέλθουν. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή δεδομένου πως η κίνησή του γίνεται με προσπάθεια, οι πόνοι υπάρχουν και ίσως και με ένταση, αλλά το περπάτημα είναι η καλύτερη θεραπεία ώστε να επανέλθει σε μια φυσιολογική, κατά το δυνατόν, κατάσταση.

Η οδοντιατρική εξέταση δείχνει ότι είναι  18 ετών, ιδιαίτερα ήσυχος, ευγενής και καλοπροαίρετος.. Αντιμετωπίζει με απορία ακόμα τις περιποιήσεις που του κάνουμε, αλλά σαν πανέξυπνο ζώο μας έχει ήδη εμπιστευτεί.  Θα ακολουθήσει πλήρης ιατρική φροντίδα, με εμβόλια, αποπαρασίτωση και οδοντιατρική περιποίηση, ώστε να μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή  ποιότητα ζωής.

Σύντομα τον βλέπουμε να εντάσσεται στο υπόλοιπο κοπάδι, έτσι ήσυχος και καλός που είναι..

Ευχαριστούμε τον κάτοικο από το Κλαυσί που νοιάστηκε και επέμεινε να βοηθήσει. Ευχαριστούμε τον Νομοκτηνίατρο, την Αστυνομία, τον Δήμο και την Εισαγγελία που ενδιαφέρθηκαν για το καλό του ζώου. Μέσα στο πανέμορφο καταπράσινο τοπίο του Καρπενησίου, η ιδέα ότι εμείς απομακρύνουμε ένα γαϊδουράκι για να το φέρουμε στην Αττική, μας φάνηκε προς στιγμή παράλογη, μέχρι που η εικόνα του και η επιβεβαίωση πως όλο το χειμώνα με τις μηδενικές θερμοκρασίες, ζούσε στα χάλια αυτά εκτεθειμένο στο κρύο, μας προσγείωσαν στη πραγματικότητα..

Καλή τύχη από εδώ κι εμπρός Παναγιώτη.

Έχεις δικαίωμα σε μια νέα ζωή χωρίς πόνο και με σωστή φροντίδα και αγάπη.

Ιούνιος 2023

Ακριβώς 3 χρόνια πέρασαν κι ο Παναγιώτης έφυγε ξαφνικά από κοντά μας από σοβαρή ανεπάρκεια των πνευμόνων. Στα χρόνια που έζησε εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα οι πνεύμονες του είχαν ταλαιπωρηθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά νεκρά σημεία. Η κατάληξη του ήρθε απότομα, παρά τις έντονες προσπάθειες να ανατάξουμε την πορεία της ασθένειας. Πάλεψε όσο μπορούσε και μέχρι τελευταία στιγμή ήταν όρθιος και ζητούσε τα χάδια μας. Ήταν πολύ κρίμα, αφού το σοβαρό πρόβλημα των οπλών του είχε αποκατασταθεί και μπορούσε να κινείται χωρίς κανένα πρόβλημα. Πιστεύαμε πως είχε μπροστά του πολλά χρόνια ξενοιασιάς.


Pin It on Pinterest