Το μάζεμα της ελιάς (για δημοτικό)

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από μέσα Νοεμβρίου έως μέσα Δεκεμβρίου.
Κόστος: 7.00€

 

Η ελιά, το πολυτιμότερο δέντρο του τόπου μας, έθρεψε με τους καρπούς της τους Έλληνες από την αρχαιότητα έως τώρα, ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στην διατροφή μας.

Το μάζεμα της ελιάς ήταν πάντα μια σπουδαία διαδικασία για τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Κοντά μας τα παιδιά θα βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία -που απαιτεί συνεργασία και ομαδικό πνεύμα- όπως συνέβαινε τα παλιά χρόνια: με βοηθό το γαϊδουράκι.

Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, θα γνωρίσουν και θα εξοικειωθούν με τα γαϊδουράκια μας. Μαθαίνουν έτσι ποιός θα είναι ο συνεργάτης τους στη διαδικασία της συγκομιδής.

Μετά κάθε ομάδα διαλέγει το γαϊδουράκι της. Όλοι συμμετέχουν στη φροντίδα και στην ετοιμασία του. Τα κοφίνια, τα λιόπανα και τα χτένια φορτώνονται στο σαμάρι του και η ομάδα ξεκινάει οδηγώντας το μέσα από τα μονοπάτια του λόφου, για να φτάσει στον ελαιώνα.

Εκεί μοιράζονται αρμοδιότητες . Άλλοι απλώνουν τα λιόπανα, άλλοι χτενίζουν τα κλαδιά για να πέσουν οι ελιές, άλλοι καθαρίζουν τις ελιές από κλαδιά και φύλλα. Οι καθαρές ελιές μπαίνουν στο κοφίνι και η ομάδα προχωράει στο επόμενο δέντρο.

Αλλοι πάλι επιβλέπουν το γαϊδουράκι που βόσκει λίγο πιο πέρα. Προσέχουν μήπως μπερδευτεί στο σχοινί του, του φέρνουν κλαδάκια ελιάς να φάει, το φροντίζουν βουρτσίζοντας το.

Όταν το μάζεμα ολοκληρωθεί, τα γεμάτα κοφίνια θα φορτωθούν πάλι στα γαϊδουράκια. Τα παιδιά ξεκινάνε την πορεία της επιστροφής οδηγώντας τα από το σχοινί πίσω στο στάβλο.

Εκεί τα κοφίνια θα ξεφορτωθούν, τα σαμάρια θα βγουν και τα παιδιά θα αποχαιρετήσουν τα γαϊδουράκια αφήνοντάς τα ελεύθερα στην αυλή τους.

Φεύγοντας όλοι θέλουν να πάρουν μαζί τις ελιές τους, γιατί είναι «οι δικές τους ελιές». Και έτσι συμβαίνει. Στο σχολείο ή στο σπίτι μπορούν να δοκιμάσουν να τις κάνουν βρώσιμες και να έχουν τη χαρά να γευτούν τον δικό τους κόπο!

Comments are closed.

Pin It on Pinterest