ο χώρος

Στην πλαγιά ενός λόφου, στις ανατολικές παρυφές του Υμηττού, 3χλμ. από το κέντρο του Κορωπιού, βρίσκεται η Γαϊδουροχώρα.

Σε ένα αγρόκτημα γεμάτο αμυγδαλιές, ελιές και πολύ θυμάρι, αναπτύξαμε ένα περιβάλλον που θυμίζει παλιά ελληνική ύπαιθρο.
Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι πολύ διακριτική και πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν έχουν βρεθεί στο χώρο.


Το ταξίδι στη Γαϊδουροχώρα ξεκινάει από την επαφή με τη φύση, το χώμα, την πέτρα, τα δέντρα, τη μυρωδιά του θυμαριού και το θρόισμα του ανέμου.
Οι κατασκευές είναι αποκλειστικά από πέτρα και ξύλο. Όλα είναι σχεδιασμένα έτσι που ο επισκέπτης να αισθάνεται ένα με τη φύση από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Μπροστά στην είσοδο της Γαϊδουροχώρας υπάρχει το μεγάλο  στρογγυλό γήπεδο εκπαίδευσης των γαϊδουριών (manez), όπου εκτός από μαθήματα, είναι το σημείο όπου δείχνουμε την βασική φροντίδα και περιποίηση και κάνουμε διάφορα παιχνίδια μαζί τους, όπως επίσης ασχολούμαστε και με την εκπαίδευσή τους.

Το μικρό σπιτάκι υποδοχής, που βρίσκεται πιο μέσα, λειτουργεί σαν γραφείο πληροφοριών, βιβλιοθήκη και πωλητήριο τα Σαββατοκύριακα, αλλά μετατρέπεται σε «μικρό σχολείο της Γαϊδουροχώρας»  για τα παιδιά που έρχονται τις καθημερινές σε ομάδες.

Προχωρώντας συναντάμε τα καθιστικά μας, που απλώνονται σε πολλά επίπεδα, μέσα σε συστάδες από αμυγδαλιές κι αγριελιές, αναπτύσσοντας πολλές ξεχωριστές γωνιές. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε διαφορικές ομάδες και ηλικίες να συνυπάρχουν.
Ταυτόχρονα όμως όλοι βρίσκονται δίπλα ή μπροστά στην αυλή των γαϊδουριών και διατηρούν την οπτική επαφή μαζί τους.

Οι στάβλοι είναι άνετοι και ανοιχτοί για να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα και η αυλή τους μεγάλη για να κινούνται όσο θέλουν. Παρόλα αυτά στη διάρκεια της μέρας τους δίνουμε τη δυνατότητα να βοσκήσουν ελεύθερα ή να παίξουν και σε άλλα σημεία του κτήματος.

Δίπλα στην αυλή των ζώων βρίσκεται επίσης και ο απαραίτητος σε κάθε στάβλο, κοπρώνας.
Είναι το σημείο όπου μαζεύεται η κοπριά των ζώων, για να μπορεί να διατεθεί στη συνέχεια σε όποιον τη χρειάζεται, μιας και αποτελεί το καλύτερο λίπασμα για καλλιέργειες αλλά και για τις γλάστρες με τα καλλωπιστικά φυτά της βεράντας ή του κήπου μας.

Σε συνέχεια της αυλής των ζώων ξεκινάει η ανηφοριά του λόφου.

Είναι η περιοχή των θυμαριών και του ελαιώνα. Εδώ το τοπίο γίνεται πιο άγριο και τα μονοπάτια που έχουμε χαράξει φτιάχνουν ένα μικρό λαβύρινθο. Όλος ο χώρος είναι διαμορφωμένος με τρόπο που να μπορούν να έχουν πρόσβαση παντού άτομα με αναπηρίες. Με εξαίρεση κάποια ανηφορικά μονοπάτια όπου θα συνιστούσαμε, για λόγους ευκολίας, την υποστήριξη από κάποιο άλλο άτομο.

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest