Απολογισμός για το 2023

Κλείνοντας το 2023 θέλουμε να κάνουμε έναν απολογισμό για όλα τα γαϊδουράκια που φροντίσαμε αυτή τη χρονιά. Για περιστατικά που βρέθηκαν «στον αέρα» και είτε κρατήσαμε κοντά μας, ή  βοηθήσαμε να υιοθετηθούν σε καλά σπίτια και σήμερα χαίρονται μια νέα ζωή με ασφάλεια, σωστή φροντίδα και πολλή αγάπη!

Η κάθε ιστορία που θα παρουσιάσουμε είναι από μόνη της ένα ολόκληρο κεφάλαιο, εδώ όμως αναγκαστικά θα τις περιγράψουμε με συντομία. Για κάποιες χρειάστηκαν απλώς κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες, για άλλες πάλι μέρες οργάνωσης, συντονισμός ανθρώπων και πολλές ώρες απασχόλησης με τα ίδια τα ζώα.

Η πρώτη και πιο συγκλονιστική ιστορία του 2023, είναι φυσικά του Ορέστη: του νεογέννητου γαϊδουριού  που εγκαταλείφθηκε στους πρόποδες του Υμηττού, στη γειτονιά μας. Βάλαμε τα δυνατά μας και με όσο κόπο χρειάστηκε καταφέραμε να τον αναστήσουμε και να είναι σήμερα ένας υγιέστατος και πολύ χαρούμενος νέος, που απολαμβάνει την παρέα και την αγάπη όλων μας. Ο μικρός Ορέστης ήταν σίγουρα το πιο τυχερό γαϊδουράκι της χρονιάς που πέρασε.

Τα δύο επόμενα γαϊδουράκια, η Κλειώ και η Δάφνη, ήρθαν στη Γαιδουροχώρα με εντολή εισαγγελέα. Αφαιρέθηκαν από τον προηγούμενο ιδιοκτήτης τους που κατηγορείται  για επανειλημμένα περιστατικά παραμέλησης και παθητικής κακοποίησης που οδήγησαν τελικά στο θάνατο ένα ακόμα γαϊδουράκι του. Οι δυο πολύ νεαρές σε ηλικία γαϊδουρίτσες είναι πιθανότατα μάνα και κόρη. Έφτασαν τρομαγμένες, υποσιτισμένες και με δερματικές παθήσεις. Σήμερα έχουν επανέλθει, έχουν κοινωνικοποιηθεί και είναι χαρούμενες και πολύ τρυφερές.

Η Αλίκη ζούσε σε κτήμα στα Οινόφυτα, όταν ο άνθρωπος της πέθανε ξαφνικά.  Ήταν ένα φοβικό γαϊδουράκι που απέφευγε  τους ανθρώπους. Δουλέψαμε σχεδόν δύο μήνες -μαζί με τους συγγενείς που την ανέλαβαν – για να κοινωνικοποιηθεί και της βρήκαμε ένα υπέροχο σπιτικό στην Αντίπαρο, όπου την μεταφέραμε στα τέλη Αυγούστου. Την ονόμασαν Πηνελόπη και ζει τρισευτυχισμένη παρέα με τον Πελεγκρίνο, κοντά σε ανθρώπους που τα λατρεύουν.

Ένας αρσενικός γαϊδαράκος από τη Τήνο, που ο άνθρωπος του αδυνατούσε πλέον να τον κρατήσει, υιοθετήθηκε από ένα νέο παλικάρι στη Σύρο, που επέλεξε να ξαναφτιάξει στο πατρικό του κτήμα και να ζήσει κοντά στα ζώα του. Όποτε μιλάμε μας τονίζει με περηφάνια πως δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο γάιδαρο. Ο Γιάννος του, είναι ακριβώς ότι ονειρευόταν!

Η γαϊδουρίτσα που βρέθηκε εγκαταλειμμένη στους Θρακομακεδόνες στα τέλη καλοκαιριού: ένα ηλικιωμένο ζώο που πετάχτηκε όταν έπαψε να είναι χρήσιμο. Υιοθετήθηκε από τους ανθρώπους που τότε προσφέρθηκαν να την μεταφέρουν προσωρινά στο στάβλο τους, αλλά τελικά  -όπως φαίνεται -την ερωτεύτηκαν και θέλησαν να την κρατήσουν!

Η γαϊδουρίτσα από τα Άνω Λιόσια, που ο στάβλος της κάηκε στις φωτιές του καλοκαιριού. Η ηλικιωμένη κυρία της δεν είχε πια τη δυνατότητα να την κρατήσει. Υιοθετήθηκε και ζει σε κτήμα στον Ασπρόπυργο παρέα με άλλα γαϊδουράκια.

Η ηλικιωμένη γαϊδουρίτσα που εγκαταλείφθηκε στο Ελατοχώρι Πιερίας το καλοκαίρι.  Σε συνεργασία με την Animal Action βρήκαμε υιοθεσία στα Τρίκαλα και αναλάβαμε την μεταφορά της. Σήμερα ζει παρέα με ένα αλογάκι σε ένα όμορφο κτήμα κοντά σε ανθρώπους που την αγαπάνε..

Τα δύο αρσενικά νεαρά γαϊδουράκια που κυκλοφορούσαν αδέσποτα στο Μαράθι Μυκόνου από τις αρχές καλοκαιριού. Με τη πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών της φιλοζωικής Μυκόνου, οδηγήθηκαν σε ασφαλές χωράφι και μετά από εβδομάδων δουλειά εξοικείωσης- καθώς δεν ήταν διαχειρίσιμα- μεταβήκαμε στο νησί για να τα μεταφέρουμε στην Πάρο, στο Μesovounia Nature Reserve and Sanctuary που άνοιξε την αγκαλιά του στα δυο υπέροχα αυτά ζώα: τον Dean και τον Dan

– Δύο ακόμα γαϊδουράκια από τη Μύκονο, η Ζωή και ο Ευθύμης, που οι άνθρωποι τους αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες,  βρήκαν νέο σπίτι με τη συνεργασία του κτηνιάτρου Μ. Βορίσση και μεταφέρθηκαν στη Σύρο.

– Ο  δικός μας Ίο, που είχε βρεθεί σε οικόπεδο της γειτονιάς μας τον περασμένο Νοέμβριο (αποτέλεσμα κάποιας αποτυχημένης δοσοληψίας), υιοθετήθηκε και ζει παρέα με ένα ακόμα γαϊδουράκι σε κτήμα στα βόρεια Προάστια. Τον φωνάζουν Σάββα και με τον Αντωνάκη έχουν γίνει κολλητοί φίλοι που παίζουν ασταμάτητα..

-Η δική μας Κοκόνα, υιοθετήθηκε κι αυτή και ζει σε κτήμα κοντά στη Γαϊδουροχώρα παρέα με ένα άλογο και άλλα οικόσιτα ζωάκια. Η Κοκόνα που ήταν πάντα συνεσταλμένη και ντροπαλή, τώρα είναι αρχηγός στο κοπάδι της και τους κάνει όλους ότι θέλει.

Η Ντόλυ από την Άνδρο, ήρθε στις εγκαταστάσεις μας στα μέσα Οκτωβρίου. Είναι μια μεσήλικη γαϊδουρίτσα που έμεινε αρκετά χρόνια μόνη μετά τον θάνατο του ανθρώπου της. Την φρόντιζαν όσο μπορούσαν αυτοί που πήραν το κτήμα στο οποίο ζούσε, όμως τώρα που μεγάλωσε κρίθηκε πως θα είναι καλύτερα να την αναλάβουμε.

Δύο νεαρά αρσενικά γαϊδουράκια από τη Χίο, ο Ρώσσος και ο Καλλίνικος, βρήκαν νέο σπίτι στο Καρλόβασι Σάμου. Η διαδικασία ταξιδιού και εγγράφων δεν είναι πάντα η πιο εύκολη, οπότε η μετακίνηση αυτών ακόμα εκκρεμεί να γίνει.

Λίγο πριν κλείσει η χρονιά, δύο παραμελημένα γαϊδουράκια από τη Τζιά – η Ιουλίδα και η Κορησσία όπως τις ονομάσαμε- μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις μας για να ταξιδέψουν σύντομα στο νέο τους σπίτι στην Ιθάκη. Ο νέος τους κηδεμόνας έχει προετοιμάσει τον χώρο τους, έχει μελετήσει τα πάντα γύρω από τα γαϊδουράκια και περιμένει να τους προσφέρει τη ζωή που δεν χάρηκαν, με τη δική μας καθοδήγηση πάντα. Όσο ήταν ακόμα στο νησί, δέχθηκαν την πρώτη φροντίδα από τους γιατρούς της Animal Action ενώ στο διάστημα παραμονής τους εδώ, έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε τις φοβίες τους, καθώς είναι φανερό ότι έχουν δεχθεί  κακή μεταχείριση.

Δεκαεννιά περιστατικά λοιπόν που βρήκαν προστασία, στοργή και μια καινούργια ζωή. Κοντά τους και τα υπόλοιπα γαϊδουράκια που φιλοξενούνται μόνιμα στη Γαϊδουροχώρα, για τα οποία φυσικά δεν παύουμε να μεριμνούμε.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν: την Περιφέρεια Κυκλάδων, την Περιφέρεια Τζιάς και Άνδρου, την κτηνίατρο κα Βελούδου, τον κτηνίατρο κο Βορίσση, τους εθελοντές στους Θρακομακεδόνες, στη Μύκονο, στη Τζιά και το Ελατοχώρι και γενικά όσους νοιάστηκαν, ειδοποίησαν και με τη μεσολάβηση τους διευκόλυναν να πραγματοποιηθούν αυτές οι διασώσεις.

Και φυσικά ευχαριστούμε τα νέα σπίτια, που απλόχερα έδωσαν προστασία και αγάπη σε πλάσματα που βρέθηκαν σε ανάγκη..

Comments are closed.

Pin It on Pinterest