Πρωτέας

Το Νοέμβριο του 2018 ειδοποιηθήκαμε για ένα δύσμορφο γαϊδούρι που τριγυρνούσε έξω από τα Σπάτα, μόνο και καταπονημένο. Σπεύσαμε άμεσα και το βρήκαμε ξαπλωμένο και παραιτημένο στην άκρη του δρόμου, με μακρυές οπλές που σίγουρα προκαλούσαν δυνατούς πόνους και με τεράστια λιπώματα που παραμόρφωναν τρομακτικά το σώμα του. Καλέσαμε το δήμο και την αστυνομία και η απομάκρυνσή του έγινε άμεσα, ενώ παράλληλα κάναμε μήνυση κατ’ αγνώστου για παραμέληση, παθητική κακοποίηση και εγκατάλειψη.

Στο στάβλο δέχθηκε αμέσως φροντίδα στις οπλές που τον βασάνιζαν, ενώ μπήκε σε αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας. Γρήγορα καταλάβαμε ότι έχουμε κοντά μας ένα τρυφερό και ευγενικό ζώο που απολαμβάνει τη στοργή και τη φροντίδα που του παρέχουμε και δεν ξεχνάει ούτε στιγμή να τα ανταποδίδει. Τον ονομάσαμε Πρωτέα και δεν είναι περισσότερο από 15 ετών. Πολύ γρήγορα έγινε αγαπημένος φίλος του Πεπίτο και κατά συνέπεια όλων των άλλων. Τα παραπανίσια κιλά που τον βασάνιζαν φεύγουν σιγά σιγά και παρόλο που έχει ακόμα δρόμο μπροστά του, το σώμα του έχει πάρει μια φυσιολογική μορφή και έχουν μειωθεί οι κίνδυνοι για την υγεία του λόγω του πάχους. Μα πώς μπορεί να έγινε έτσι;
Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που δίνουν ακατάλληλες τροφές στα γαϊδούρια τους. Ψωμιά και περισσεύματα, φυράματα για αγελάδες, τριφύλλι, βοσκή μέσα σε αμπέλια και καρποφόρα δέντρα. Τα γαϊδούρια είναι ζώα της ερήμου, φτιαγμένα να επιβιώνουν με χαμηλής ενέργειας και ξερή τροφή.

Δεν τα αφήνουμε να τρώνε ό,τι να είναι.

Ο Πρωτέας έγινε υπέρβαρος από λάθη και αδιαφορία και τελικά εγκαταλείφθηκε.

Η κατάστασή του και η έλλειψη φροντίδας των οπλών προκάλεσαν ενδονυχίτιδα, (μόνιμες στρεβλώσεις των οστών των άκρων), η οποία θα τον βασανίζει σε όλη του τη ζωή, ενώ όσο ήταν υπέρβαρος κινδύνευε από υπερλιπιδαιμία, ένα θανατηφόρο σύνδρομο.

 

 

Pin It on Pinterest