Κινητή Γαϊδουροχώρα
Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα της Κινητής Γαϊδουροχώρας για να μπορούμε να επισκεπτόμαστε με τα γαϊδουράκια μας ειδικά σχολεία και ιδρύματα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Πρότυπο μας στάθηκε το αντίστοιχο πρόγραμμα του οργανισμού The Donkey Sanctuary στην Αγγλία, από τον οποίο έχουμε εκπαιδευτεί. Το αποτέλεσμα από αυτές τις επισκέψεις ήταν εντυπωσιακό και μας οδήγησε να σχεδιάσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία που να πραγματοποιείται αντίστοιχα στην αυλή τους.
Τα γαϊδουράκια στο σχολείο.
Δύο εκπαιδευμένα γαϊδουράκια φτάνουν στο σχολείο με ειδικό τρέιλερ και μπαίνουν σε μια αυλή που δημιουργούμε με φορητά κάγκελα, για να είναι ελεύθερα και να νοιώθουν ασφαλή.
Τα παιδιά ανά ομάδες παρακολουθούν ένα πρόγραμμα, που θα τους γνωρίσει αρχικά τα συγκεκριμένα γαϊδουράκια και την ιστορία τους και στη συνέχεια την ιστορία του είδους τους στη φύση και κοντά στον άνθρωπο.
Αρχικά θα παρατηρήσουμε τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους, θα διακρίνουμε τους διαφορετικούς χαρακτήρες τους, καθώς και όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.
Θα παρατηρήσουμε και θα εξηγήσουμε τη φυσιολογία και τις συνήθειες των γαϊδουριών. Γιατί έχουν μεγάλα αφτιά, γιατί κοιμούνται όρθια, πόσα δάχτυλα έχουν στο κάθε πόδι, πόσο μεγάλο οπτικό πεδίο έχουν;
Με εργαλεία από τον εξοπλισμό τους, (το σαμάρι, τα πέταλα κ.α) θα δούμε τη ζωή του γαϊδουριού σαν ζώο εργασίας κοντά στον άνθρωπο. Οι φωτογραφίες από εργαζόμενα γαϊδουράκια θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο και στις συνθήκες που επικρατούν εκεί που ακόμα αυτά εργάζονται σκληρά.
Μαζί μας έχουμε και τις τροφές που ταίζουμε τα γαϊδουράκια. Ευκαιρία να δείξουμε (και να αγγίξουμε) τα δημητριακά στη φυσική τους μορφή, να μάθουμε ποιός είναι ο σανός και ποιό το άχιρο και να παίξουμε ένα παιχνίδι: «Το καλό και το κακό φαγητό για τα γαϊδουράκια»! (που δεν απέχει από το καλό και το κακό φαγητό για εμάς).
Τέλος τα παιδιά θα μπουν λίγα λίγα μέσα στην αυλή των γαϊδουριών. Είναι η στιγμή που τα παιδιά θα εξοικειωθούν μαζί τους και μπορούν να δείξουν την αγάπη τους με χάδια & αγκαλιές. Τελικά όλα τα παιδιά θα συμμετέχουν στη καθημερινή φροντίδα τους βουρτσίζοντας τα, δείχνοντας τους έτσι τη στοργή που κάποτε στερήθηκαν.
Η επικοινωνία των παιδιών με τα γαϊδουράκια είναι εντυπωσιακή. Η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται και η τρυφερότητα που εκδηλώνεται απ’ όλες τις πλευρές μαρτυράει την υπέροχη σχέση φιλίας που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ τους.
Η διάρκεια του προγράμματος για κάθε ομάδα είναι 45 λεπτά (εάν ένα σχολείο έχει λίγα παιδιά ο χρόνος του κάθε προγράμματος μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο). Ο μέγιστος αριθμός ομάδων που μπορούν να παρακολουθήσουν είναι τέσσερεις, ενώ ο αριθμός των παιδιών για κάθε ομάδα καλό είναι να μη ξεπερνάει τα 25.
Τα γαϊδουράκια που συμμετέχουν στα προγράμματα της Γαϊδουροχώρας είναι εκπαιδευμένα, κοινωνικοποιημένα και προσαρμοσμένα στη διαδικασία μετακινήσεων. Επί πλέον ελέγχονται συστηματικά από ιππίατρο, είναι εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, φέρουν microchip και παρακολουθούνται από Κτηνιατρική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής.