η ιδέα

Η ΓαΪδουροχώρα είναι ένας εναλλακτικός χώρος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης αφιερωμένος στο γαϊδουράκι.

Σκοπός μας είναι να “συστήσουμε“ αυτό το άγνωστο και παρεξηγημένο ζώο στους σημερινούς ανθρώπους, ιδιαίτερα στα παιδιά, να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τον καταπληκτικό του χαρακτήρα και να χτίσουμε μια νέα συνείδηση σχετικά με την επικοινωνία, τον σεβασμό, την συνεργασία και την συνύπαρξή μας με αυτό.

Η Γαϊδουροχώρα είναι ένα πρότυπο κέντρο εκτροφής για τα γαϊδούρια, αλλά και ένας χώρος συνεργασίας, αναψυχής, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και θεραπείας για τους ανθρώπους.

Με βιωματικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους που περιλαμβάνουν την συμμετοχή στην 0874sκαθημερινή φροντίδα και εκπαίδευση των γαϊδουριών, παιχνίδια μαζί τους, βόλτες σε μονοπάτια της περιοχής (δίπλα τους) και αναζήτηση σχετικών αναφορών στη μυθολογία, τη λαογραφία, τη θρησκεία και τη λογοτεχνία, θέλουμε να εμπνεύσουμε τον σεβασμό και την αγάπη για τα γαϊδούρια καθώς επίσης και να ξαναπάρουν τα γαϊδουράκια τη θέση που τους αξίζει δίπλα στον σημερινό άνθρωπο.

Σημαντικό μέρος της δράσης μας αφορά τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και όλες τις περιπτώσεις ανθρώπων με ανάγκη στήριξης: παιδιών, ενηλίκων ή υπερηλίκων.

Η επαφή με το γαϊδούρι έχει αποδειχτεί ευεργετική και η ενασχόληση μαζί του μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά στην αυτοεκτίμηση και ισορροπία όλων μας. Στην Ευρώπη, χρόνια τώρα, 1798662_10204024216875433_2244178905786044904_nθεραπευτικά κέντρα και οργανισμοί όπως το Donkey Sanctuary, εφαρμόζουν την «ονοθεραπεία» (asinotherapy) ή αλλιώς  «υποστηρικτική θεραπεία με γαϊδουράκια» (donkey assisted therapyπου συνίσταται είτε στην από εδάφους υποστήριξη και ενδυνάμωση μέσω της επαφής και της συνεργασίας με ένα γαϊδουράκι, είτε στην εργοθεραπεία/ φυσιοθεραπεία/ ανάπτυξη δεξιοτήτων/ψυχολογική ενδυνάμωση, στη πλάτη του ζώου (κάτι ανάλογο με την θεραπευτική ιππασία). Το γαϊδουράκι θεωρείται ιδανικό ζώο για αυτή τη χρήση, λόγω του προσιτού μεγέθους του, του ιδιαίτερα υπομονετικού, ήρεμου και τρυφερού χαρακτήρα του αλλά και των ήπιων αντιδράσεων του.

Εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε την άγνωστη μέχρι στιγμής στην χώρα μας ονοθεραπεία, έχοντας δει πόσο σημαντικά είναι τα αποτελέσματά της στα άτομα με αναπηρίες.  Παράλληλα, καθώς ο πληθυσμός του είδους έχει μειωθεί ανησυχητικά, ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος να διασφαλιστεί το μέλλον του, αποκτώντας μια καινούργια θέση στη σύγχρονη κοινωνία.

ΤHE DONKEY SANCTUARY: Βρετανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε αρχικά για να σώζει γαϊδουράκια από την εγκατάλειψη, αλλά γρήγορα ds 0895ασχολήθηκε με την υποστηρικτική θεραπεία για άτομα με αναπηρίες, συνδυάζοντας έτσι την διάσωση των ζώων με την προσφορά σε ασθενείς ομάδες. Αυτή τη στιγμή πάνω απο 20 κέντρα στην Μεγάλη Βρετανία και αρκετά στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς και σε όλον τον κόσμο λειτουργούν με αυτόν τον διπλό ρόλο, διασώζοντας ζώα και προσφέροντας στήριξη και θεραπεία σε παιδιά με αναπηρίες, σε υπερήλκες αλλά και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες που έχουν ανάγκη. Η δράση τους δεν περιορίζεται μόνο στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργήσει. Επισκέπτονται μαζί με τα γαϊδουράκια τους διάφορα ιδρύματα που δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για να προάγουν το έργο τους.

 

 

Pin It on Pinterest