Donkey trekking / Πεζοπορία δίπλα στα γαϊδουράκια

Donkey Trekking   (από 11 ετών) * NEO πρόγραμμα
trekking 2

Το donkey trekking είναι ένας νέος τρόπος άθλησης και αναψυχής που διαδόθηκε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιεί το γαϊδουράκι σαν συνοδοιπόρο σε πορείες μέσα στη φύση.

Το σταθερό του βήμα, που έχει ίδιο ρυθμό με το βήμα του ανθρώπου, ο ψύχραιμος χαρακτήρας και η γαλήνια φύση του, το καθιστούν ιδανική παρέα για βόλτες στην εξοχή ή περπάτημα στο βουνό, ενώ μπορεί να μας βοηθάει κουβαλώντας τα υπάρχοντα μας.

donkey trekking 5

Όσο κι αν μοιάζει εύκολο, το donkey trekking έχει πολλές απαιτήσεις. Για να έχουμε μια καλή συνεργασία, πρέπει να γνωρίσουμε το γαϊδουράκι μας και να εξοικειωθούμε μαζί του. Να καταλάβουμε πώς σκέφτεται και πως αντιδρά. Να του δείξουμε αγάπη και να του εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη.

Μέσα από έναν εντελώς πρακτικό δρόμο, το πρόγραμμα φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τις αρχές της ζωοφιλίας, προσανατολίζοντας το νου σε μια διαφορετική στάση του ανθρώπου απέναντι στα ζώα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά, που έχουν την ανάπτυξη που χρειάζεται και μέσα από αυτή την εμπειρία θα απολαύσουν τη συνεργασία με τα γαϊδουράκια και θα αγαπήσουν τη ζωή κοντά στη φύση.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από το στάβλο, όπου τα παιδιά μοιρασμένα σε ομάδες, θα παρακολουθήσουν την αρχή του προγράμματος γνωριμίας. Μετά, η κάθε ομάδα αναλαμβάνει ένα γαϊδουράκι. Τα παιδιά θα γνωριστούν μαζί του και με την καθοδήγηση μας θα το φροντίσουν, θα του φορέσουν τον εξοπλισμό του και θα μάθουν πώς το οδηγούμε από το σχοινί του.

Όταν όλοι είναι έτοιμοι, ξεκινάμε την πεζοπορία. Αφήνουμε το κτήμα και περπατάμε μέσα σε χωράφια και ελαιώνες. Τα παιδιά κάθε ομάδας εναλλάσσονται σαν οδηγοί στο γαϊδουράκι τους. Αυτή η συνεργασία είναι συνήθως αποκαλυπτική καθώς πολύ γρήγορα αναπτύσονται σχέσεις ανάμεσα σε παιδιά και ζώα. Μέσα σε ελάχιστη ώρα είναι σαφές στα παιδιά ότι κοντά τους έχουν ένα έξυπνο και συναισθηματικό ζώο, που αλληλεπιδρά μαζί τους.

Φτάνοντας στο δάσος ακολουθούμε τα φιδωτά μονοπάτια του, ανάμεσα σε πεύκα, σκίνους και αγριολούλουδα. Περπατάμε αρκετή ώρα ο ένας πίσω από τον άλλο και τα γαϊδουράκια μας οδηγούν τελικά στο ξέφωτο.

Σταματάμε για πικ-νικ και αφήνουμε τους τετράποδους φίλους μας να βοσκήσουν κοντά μας. Στη στάση αυτή έχουμε το χρόνο να πούμε ιστορίες, παροιμίες και ανέκδοτα, να λύσουμε απορίες αλλά πάνω απ όλα να απολαύσουμε τις σχέσεις που τα παιδιά έχουν αναπτύξει με τα γαϊδουράκια τους.

Η πορεία ξεκινάει και πάλι. Μέσα από το δάσος και τα μονοπάτια του θα οδηγηθούμε σε μεσογείτικα αμπέλια και περιβόλια. Τα γαϊδουράκια είναι έξοχοι οδηγοί και δεν χάνουν ποτέ το δρόμο. Τα αφήνουμε λοιπόν να μας οδηγήσουν, αυτά τώρα, πίσω στο στάβλο. Φτάνοντας, η κάθε ομάδα θα τακτοποιήσει το γαϊδουράκι της. Θα αφαιρέσει τον εξοπλισμό, θα δώσει τα τελευταία χάδια, θα το ποτίσει κι αν είναι ώρα φαγητού θα βοηθήσει στη διαδικασία.

Αποχαιρετώντας τα γαϊδουράκια τα παιδιά μιλούν γι αυτά πάντα με το όνομά τους. Γνώρισαν κι έγιναν φίλοι με τον Ισίδωρο, τη Μαριάννα, την Ευτυχία κι όχι απλά και αόριστα με κάποια ζώα.

Αυτή η βόλτα δίπλα στα γαϊδουράκια μας, μέσα στη φύση, προσφέρει μια εμπειρία μοναδική. Γινόμαστε μέρος όλου αυτού που υπάρχει, επιβιώνει και λειτουργεί γύρω μας, ανεξάρτητα από τη δική μας συνδρομή και έτσι σιγά σιγά μαθαίνουμε να αγαπάμε και να σεβόμαστε το μεγαλείο και τη δύναμη της φύσης, των φυτών και των ζώων. Μαθαίνουμε πως όλα έχουν τη δική τους σημασία στο παιχνίδι της ζωής και οδηγούμαστε σε μια πιο σεμνή στάση και με σεβασμό απέναντι σε ότι υπάρχει γύρω μας.

 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Pin It on Pinterest