Το μάζεμα της ελιάς (για δημοτικό)

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από μέσα Νοεμβρίου έως μέσα Δεκεμβρίου.
Κόστος: 7.00€

 

Η ελιά, το πολυτιμότερο δέντρο του τόπου μας, έθρεψε με τους καρπούς της τους Έλληνες από την αρχαιότητα έως τώρα, ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στην διατροφή μας.

Το μάζεμα της ελιάς ήταν πάντα μια σπουδαία διαδικασία για τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Κοντά μας τα παιδιά θα βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία -που απαιτεί συνεργασία και ομαδικό πνεύμα- όπως συνέβαινε τα παλιά χρόνια.

Όμως πρώτα απ΄όλα τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, θα γνωρίσουν και θα εξοικειωθούν με τα γαϊδουράκια μας, θα μάθουν τα μυστικά του είδους τους και θα ασχοληθούν με τη φροντίδα τους.

Έπειτα ετοιμάζονται  για το μάζεμα της ελιάς. Με κοφίνια λιόπανα και χτένια, προχωρούν στα μονοπάτια του λόφου που οδηγούν στον ελαιώνα.

Εκεί μοιράζονται αρμοδιότητες . Άλλοι απλώνουν τα λιόπανα, άλλοι χτενίζουν τα κλαδιά για να πέσουν οι ελιές, άλλοι καθαρίζουν τις ελιές από κλαδιά και φύλλα. Οι καθαρές ελιές μπαίνουν στο κοφίνι και η ομάδα προχωράει στο επόμενο δέντρο.

Φεύγοντας όλοι θέλουν να πάρουν μαζί τις ελιές τους, γιατί είναι «οι δικές τους ελιές». Και έτσι συμβαίνει. Στο σχολείο ή στο σπίτι μπορούν να δοκιμάσουν να τις κάνουν βρώσιμες και να έχουν τη χαρά να γευτούν τον δικό τους κόπο!

Comments are closed.

Pin It on Pinterest