Παλιές αγροτικές εργασίες

Α.Όργωμα ( από 10 ετών)

 

 

 

 

 

 

 

 

“…και παρέα με το βόδι

άλλο μπόι κι άλλο πόδι

όργωνα στα ρέματα

τ΄αφεντός τα στρέμματα…”

(Από το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου»)

Μια από τις πιο απαιτητικές και επίπονες αγροτικές εργασίες, ζωντανεύει μέσα από τη συνεργασία των παιδιών με τα γαϊδουράκια. Προετοιμάζουμε το χωράφι για την σπορά που θα ακολουθήσει. Μαθαίνουμε για τη φροντίδα που χρειάζεται η γη για να είναι αποδοτική και να μπορεί να μας θρέψει με τους καρπούς της.

Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, θα παρακολουθήσουν το πρώτο μέρος του προγράμματος “γνωριμίας” με τα γαϊδουράκια. Μαθαίνουν έτσι ποιός είναι ο συνεργάτης τους σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα που πρόκειται να αποπειραθούν, τους χειρισμούς που χρειάζονται για να μην ταλαιπωρούμε άσκοπα το ζώο και να είναι όσο το δυνατό πιο άνετη και αποδοτική η προσπάθεια, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το ζωντανό.

Η συνεργασία απαιτεί σεβασμό και αναγνώριση της διαφορετικότητας και των δυνατοτήτων των εμπλεκομένων. Μέσα από αυτή τη βιωματική διαδικασία τα παιδιά αντιλαμβάνονται τους κανόνες που σε κάθε ομαδική δουλειά είναι απαραίτητοι. Το όργωμα, όντας εξίσου δύσκολο και κουραστικό τόσο για το ζώο όσο και για τον άνθρωπο, μας φανερώνει την αξία αλλά και τη σημασία εργασιών που σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να μας φαίνονται δευτερεύουσες. Έχουμε συνηθίσει π.χ. να βλέπουμε τα δημητριακά σα νιφάδες μέσα σε πολύχρωμα χαρτόκουτα στο super market, αλλά κάποτε έβγαιναν με μόχθο και σε αυτά οφείλουμε ακόμη και την ύπαρξή μας.

Τα ιδρωμένα χεράκια των παιδιών και οι λαχανιασμένες ανάσες τους, συνοδευόμενα από χαμόγελα ικανοποίησης είναι αυτά που αποτυπώνονται για πάντα στη μνήμη τους και καταλήγει έτσι η επαφή με τα ζώα και τη φύση να γίνεται μάθημα ζωής.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται όλο το χρόνο.
Κόστος: 7.00€.

 


Το μάζεμα της ελιάς  (κατά προτίμηση από 7 ετών)


Με βοηθό το γαϊδουράκι, τα παιδιά επιδίδονται σε μια ευχάριστη και ταυτόχρονα ιδιαίτερα εκπαιδευτική δραστηριότητα που απαιτεί συγκέντρωση, συνεργασία και ομαδικό πνεύμα:το μάζεμα της ελιάς!

Το δημοφιλέστερο δέντρο της ελληνικής γης, αυτό που συναντάμε σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, ακόμη και στα πιο βραχώδη, δυσπρόσιτα και άνυδρα σημεία, το δέντρο της ελιάς, είναι μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του τόπου μας. Έθρεψε με τους καρπούς του τους Έλληνες σε εποχές μεγάλης φτώχειας, ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί το Νο1 απαραίτητο στοιχείο στην ελληνική μαγειρική.

Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, θα παρακολουθήσουν το πρώτο μέρος του προγράμματος “γνωριμίας” με τα γαϊδουράκια. Μαθαίνουν έτσι ποιός είναι ο συνεργάτης που είχαν οι πρόγονοί μας σε αυτή τη δουλειά, τη συγκομιδή του πολύτιμου καρπού της ελιάς και θα έχουν και τα ίδια σε αυτή τους την προσπάθεια.

Με τη συμμετοχή των παιδιών θα ετοιμάσουμε τα γαϊδουράκια φορώντας τους τα σαμάρια για να φορτώσουμε πάνω τους τα μεγάλα κοφίνια που τώρα θα έχουν τα ελαιόπανα και τα χτένια, ό,τι δηλαδή θα χρειαστούμε για τη δουλειά μας. Θα περπατήσουμε δίπλα στα ζώα μέχρι τον ελαιώνα όπου χωρισμένοι σε ομάδες, όπως είμαστε, θα διαλέξουμε το δέντρο μας.

Θα μοιράσουμε αρμοδιότητες ώστε η ομάδα να συνεργαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα αρχίσει η δουλειά. Θα απλώσουμε προσεκτικά τα λιόπανα ώστε ούτε μία ελίτσα να μην πάει χαμένη και θα ξεκινήσουμε το χτένισμα των κλαδιών.

Όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή θα κάτσουμε όλοι κάτω και τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια, όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας, θα καθαρίσουμε τις ελιές  από τυχόν κλαδάκια και φύλλα. Η στιγμή αυτή είναι που όλα τα παιδιά ενθουσιάζονται να βυθίζουν τα χεράκια τους μέσα στις ελιές και να αισθάνονται, τον πολυτιμότερο καρπό της φύσης, να γλιστράει απαλά πάνω τους.

Οι μαζεμένες ελιές θα μπουν στα κοφίνια και αυτά με τη σειρά τους θα φορτωθούν πάλι στα γαϊδουράκια που τόσην ώρα έβοσκαν δίπλα στην ομάδα τους. Τα παιδιά ξεκινάνε την πορεία της επιστροφής οδηγώντας το γαϊδουράκι τους στα μονοπάτια του κτήματος. Κρατάνε εναλλάξ το σχοινί του και του δίνουν εντολές για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει μέχρι να φτάσει  πίσω στο στάβλο.

Εκεί τα κοφίνια θα ξεφορτωθούν, τα σαμάρια θα βγουν και τα παιδιά θα αποχαιρετήσουν τα γαϊδουράκια αφήνοντάς τα ελεύθερα στην αυλή τους.

Φεύγοντας όλα θέλουν να πάρουν μαζί τις ελιές τους, γιατί είναι «οι δικές τους ελιές». Και έτσι συμβαίνει. Μπορούν να τις πάρουν στο σχολείο ή στο σπίτι και να δοκιμάσουν να τις κάνουν βρώσιμες, μιας και η ποσότητά τους δεν δικαιολογεί επίσκεψη σε ελαιοτριβείο.

Ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά στη ζωή τους που ασχολούνται με την τροφή τους, με την περισυλλογή ή την παρασκευή της. Μια τόσο απλή, ευχάριστη και ομαδική δραστηριότητα τους προσφέρει, με τον πιο εύληπτο τρόπο, μια εμπειρία ζωής.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από μέσα Νοεμβρίου έως μέσα Δεκεμβρίου.
Κόστος: 7.00€

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Pin It on Pinterest