Κινητή Γαϊδουροχώρα

«Η Γαϊδουροχώρα ταξιδεύει»

6290

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα της Κινητής Γαϊδουροχώρας για να μπορούμε να επισκεπτόμαστε με δύο γαϊδουράκια μας ειδικά σχολεία και ιδρύματα.

Πρότυπο μας στάθηκε το αντίστοιχο πρόγραμμα του οργανισμού The Donkey Sanctuary στην Αγγλία, από τον οποίο έχουμε εκπαιδευτεί.

Θέλαμε να προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία στα παιδιά με αναπηρίες, στα ορφανά ή φτωχά παιδιά, να διανθίσουμε την καθημερινότητα τους με στιγμές χαράς που δύσκολα μπορούν να βιώσουν.

Το αποτέλεσμα από αυτές τις επισκέψεις ήταν εντυπωσιακό. Ο ενθουσιασμός και η αποδοχή που έδειξαν τα παιδιά απέναντι στα γαϊδουράκια, μας οδήγησαν να σχεδιάσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με αυτό το ζώο, προσαρμοσμένο στο χώρο της αυλής ενός σχολείου.

Τα γαϊδουράκια πηγαίνουν σχολείο.

Τα δυο γαϊδουράκια φτάνουν στο σχολείο με ειδικό τρέιλερ και μπαίνουν σε αυλή που έχουμε δημιουργήσει με φορητά κάγκελα, για να είναι ελεύθερα και να νοιώθουν ασφαλή.

Τα παιδιά πλησιάζουν ανά ομάδες και τα γνωρίζουν από κοντά, το όνομα, την ιστορία του καθενός, το χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα μαθαίνουν για την προέλευση, την ιστορία και το παρελθόν του γαϊδουριού στο πλευρό του ανθρώπου σαν ακούραστος συνεργάτης του.

Στη συνέχεια παρατηρούν τη συμπεριφορά τους, τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και τις αντιδράσεις τους προς τα παιδιά, ανακαλύπτοντας την παιχνιδιάρικη διάθεση, την τρυφερότητα, τη πραότητα, όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτά τα ζώα τόσο μοναδικά.

Και το ταξίδι τώρα αρχίζει. Μπαίνοντας λίγα λίγα μέσα στην αυλή των ζώων τα παιδιά θα δουν από κοντά και θα μάθουν για τη φυσιολογία των γαϊδουριών. Θα ανακαλύψουν τα μυστικά της κατασκευής του σώματος, τις ομοιότητες με το δικό μας, αλλά και τις διαφορές. Από το πόσα δάχτυλα έχουν σε κάθε πόδι, μέχρι το γιατί λέμε: «σε κάποιον χάριζαν γάιδαρο και τον κοίταγε στα δόντια»!

Μαζί έχουμε φέρει και εργαλεία του εξοπλισμού τους. Βλέπουν και πιάνουν τα πέταλα, το σαμάρι ή τα χάμουρα και συνειδητοποιούν πόσο δύσκολη ήταν η ζωή παλιότερα γι αυτό το ζωάκι (όπως άλλωστε ήταν και για τον άνθρωπο).

Και έρχεται η ώρα που μπορούν να τους δείξουν τη συμπάθειά τους, που σχεδόν πάντα εκδηλώνεται με ενθουσιώδη χάδια, σχόλια και αγκαλιές.

Η επικοινωνία των παιδιών με τα γαϊδουράκια είναι εντυπωσιακή. Η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται και η τρυφερότητα που εκδηλώνεται απ’ όλες τις πλευρές μαρτυράει την υπέροχη σχέση φιλίας που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ τους.

Τέλος, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, θα πούμε μύθους, παραμύθια και τραγούδια για το γαϊδουράκι ή θα παίξουμε κουίζ και παιχνίδια βασισμένα στις γνώσεις που μόλις απέκτησαν.

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται το διάρκειας 45 λεπτών πρόγραμμα, για κάθε ομάδα παιδιών. Στο τέλος της επίσκεψης, τα παιδιά πάντα μιλάνε για τα γαϊδουράκια που γνώρισαν σαν να είναι καλοί τους φίλοι. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι και τα γαϊδουράκια βιώνουν την εμπειρία με ενθουσιασμό. Το αποδεικνύει η φιλική και ήρεμη στάση τους, η περιέργεια και η χαρά τους για τις καινούργιες γνωριμίες και οι συμπάθειες που αμφίδρομα δημιουργούνται.

Τα γαϊδουράκια στην αυλή του σχολείου είναι μια ξεχωριστή εικόνα. Το σχολείο δέχεται και αγκαλιάζει τα γαϊδουράκια. Τα παιδιά παραδειγματίζονται έμμεσα να κάνουν το ίδιο.

Τα γαϊδουράκια που συμμετέχουν στα προγράμματα της Γαϊδουροχώρας είναι εκπαιδευμένα, κοινωνικοποιημένα και προσαρμοσμένα στη διαδικασία μετακινήσεων. Επί πλέον ελέγχονται συστηματικά από ιππίατρο, είναι εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, φέρουν microchip και παρακολουθούνται από Κτηνιατρική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Pin It on Pinterest