Αρχίζουν οι Θεραπευτικές Δράσεις με γαϊδουράκια (donkey assisted therapy)

77Θεραπευτική με γαϊδουράκια

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι ξεκινάει η λειτουργία του τμήματος Ψυχαγωγικών και Θεραπευτικών Δράσεων με γαϊδουράκια για παιδιά με αναπηρία υπό την επίβλεψη της νέας συνεργάτιδας της Γαϊδουροχώρας και ειδικής παιδαγωγού – ψυχοπαιδαγωγού, Κας Νατάσας Καρακουλίδου. Παίρνοντας παράδειγμα από αντίστοιχα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό (πχ. στο Donkey Sanctuary U.K. ή τα Latham Centers USA και πολλά άλλα κέντρα παγκοσμίως) όπου η οργανωμένη επαφή με τα υπομονετικά και παιχνιδιάρικα αυτά ζώα φαίνεται να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, σχεδιάσαμε κι εμείς τις δικές μας δραστηριότητες.

Απευθυνόμαστε σε παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, συναισθηματικές διαταραχές, νοητική καθυστέρηση, με σκοπό είτε μια ώρα πολύτιμης ψυχαγωγίας είτε ένα οργανωμένο πρόγραμμα θεραπευτικών δραστηριοτήτων με τα γαιδουράκια μας. Με την καθοδήγηση της ψυχοπαιδαγωγού μας και μετά από μια αρχική επαφή γνωριμίας και εκτίμησης των ιδιαίτερων αναγκών και επιθυμιών του κάθε παιδιού, ακολουθεί οργανωμένο πρόγραμμα επαφής, φροντίδας και παιχνιδιού με τα γαϊδουράκια. Η συνεδρία ολοκληρώνεται με παιδαγωγικές δράσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Ο στόχος, πέρα από την ευεργετική ψυχαγωγία είναι να ενισχυθεί η συναισθηματική έκφραση, η συνεργασία και η αμοιβαιότητα μέσα από την αλληλεπίδραση με το γαιδουράκι. Παράλληλα δε μέσα από τις δράσεις φροντίδας και παιχνιδιού το παιδί κατακτά γνώσεις και δεξιότητες με ευχάριστο τρόπο.

Ηταν μέλημα μας από την αρχή που ξεκινήσαμε την Γαϊδουροχώρα να αναπτύξουμε αυτόν τον τομέα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Κα Νατάσα Καρακουλίδου αγκάλιασε με τόση ζέση την ιδέα και γρήγορα κατάστρωσε το σχέδιο για την εφαρμογή της.

Η Γαϊδουροχώρα θέλουμε να είναι μια πόρτα ανοιχτή στα παιδιά με αναπηρία και να τους προσφέρει στιγμές χαράς και ελευθερίας μέσα από την επαφή με τα γαϊδουράκια και τη φύση.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Pin It on Pinterest